©ed_20210603_vrc-zundert_433 (1)

Wat te doen bij Vogelgriep?

  29 november 2022  

Vogelgriep in Nederland 

In heel Nederland hebben we nu bijna jaarrond te maken met vogelgriep.

In dit artikel hebben we kort omschreven wat de symptomen zijn en wat u kunt doen als u geconfronteerd wordt met een vermoedelijk geval van vogelgriep.

HOE HERKEN IK VOGELGRIEP?
Vogels en zoogdieren met vogelgriep vertonen duidelijk symptomen. Ze trillen, schudden met het hoofd en als ze nog kunnen lopen lijken ze dronken. Vaak hebben ze een blauwe waas over de ogen.

IS HET BESMETTELIJK? 
Ja, vogelgriep kan in sommige vormen ook besmettelijk zijn voor mens en (zoog)dier. Ben daarom altijd voorzichtig, vermijdt contact met het dier en de uitwerpselen.  Als het toch echt moet, werk altijd met handschoenen en een preventief mondkapje. Maak na afloop uw schoenen goed schoon.

IK ZIE EEN VOGEL MET VERMOEDELIJK VOGELGRIEP, WAT MOET IK DOEN?
Raak zieke vogels niet aan en zeker niet met blote handen. Het is belangrijk om de nodige hygiëne in acht te nemen. Het vogelgriep-virus is vooral aanwezig in de poep, contact hiermee moet dus zoveel mogelijk vermeden worden. Bel de dierenambulance van uw regio en vraag hen te komen. Zij zijn bekend met de symptomen en hebben de juiste maatregelen bij zich om dit dier op een juiste en veilige manier te hanteren.

DODE VOGEL GEVONDEN?
Raak dode vogels niet aan en ruim deze ook niet met blote handen op. Het is belangrijk om de nodige hygiëne in acht te nemen. Bij (water)vogels die in de vrije natuur zijn gestorven aan de vogelgriep, zal het virus vooral aanwezig zijn in de vogelpoep. Contact hiermee moet dus zoveel mogelijk voorkomen worden.
Maak bij het vinden van dode watervogels een melding bij de Dierenambulance in de regio of neem bij meer dan drie verse kadavers van watervogels op één locatie contact op met de NVWA op telefoonnummer 045-5463188. Wanneer u een zieke, nog levende, vogel vindt, kunt u de dierenambulance bellen.

 

Bekijk al het nieuws